Reportaj Radiofonic – "Ora Copiilor"

Leave a comment

February 11, 2014 by calatoriinterbelici


<!–[if !mso]>st1\:*{behavior:url(#ieooui) } <![endif]–>

Suntem in 1936. Parintii prevazatori sunt obligati sa tina radio-ul deschis la “Ora Copiilor”, altfel e vai si amar de ei ! Noi, desi nu mai avem varsta lor si avem preocupari diferite, tinand cont ca doar cu cateva minute inainte auzeam la radio stiri din sinistrul razboi civil spaniol, putem sa uitam o clipa de problemele zilei si sa ne amuzam impreuna cu ei. Mai ales ca, sa presupunem, doar ce am citit ultimul numar al Realitatii Ilustrate , in care este facut un amplu reportaj asupra “Orei Copiilor” . Ascultam torentul de sunete amuzante care insoteste teatrul radiofonic, cu Realitatea in mana, incercam sa identificam pe fiecare in parte in bombardamentul auditiv la care suntem supusi, si ne tinem cu mana de burta sa nu ne prapadim de ras ! 


Bate la microfon, ceasul copiilor

 Ceasul povestilor !


Piesa isi porneste dialogul iar peripetiile se deapana, care mai de care mai nastrusnica, printre firele de aur ale cantecelor de copii.


In studio, regisorul de interior are o activitate stranie in fata microfonului. In afara ca joaca un rol de smeu, de bunic sau de Fat-frumos, acest personagiu manueste lucruri cu totul nepotrivite, la prima vedere, cu povestea lui Dorel, in tara basmelor. Iata-l, de pilda, mestecand cu un bat intr’o piulita de lemn. E realizat un element sonor : scartaitul carului cu boi. Apoi, suceste niste cutiute colorate, din care tasnesc glasuri de oi, de vaci. Dorel a intrat in palat. Regisorul se asvarle spre usa de proportii reduse : usa sonora, o deschide, o inchide la loc – urmarit de copiii-actori. Alaturi, pe masa lui, deslusesti o bucata de sina de fier, un ciocan, un metronom, o cutie de muzica, din acelea batranesti, o tromba de automobil, o instalatie de sonerie, un clopot de tramvai, talangi de boi. Un intreg arsenal de efecte sonore, carora trebue sa se adauge acelea, gata imprimate pe discuri : furtuna, cucuvea, cucurigu, cotcodacit, piuituri, cantece de canari, privighetori, granguri, suer de vapor, sirena ca la Prefectura Politiei, tren in mers, motor de automobil, telegrafie fara fir. Daca actiunea se petrece pe apa, se umple o punga de cauciuc, cu apa si se framanta in fata microfonului, la 3 centimetri departare : iese un clipocit perfect. Pe discuri, mai poti auzi : surle imparatesti, latrat de caine, mieunat de pisici, avion care decoleaza, avion in sbor, tobe, goarne, suer de fabrica.

Toate, toate pot ajuta la lamurirea peripetiilor prin care trec personagiile piesei, pe care nu le vezi, dar ale caror glasuri le auzi, creind astfel, ceeace se numeste : decorul sonor.


– Ora copiilor s’a terminat ! Emisiunea reincepe la orele 18 – cu programul anuntat !
 “

Realitatea Ilustrata, 2 Decembrie 1936

Oamenii din spatele microfonului, in actiune 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: