Alge

Leave a comment

February 12, 2014 by calatoriinterbelici

O altă pagină bizară a publicisticii românești interbelice este revista de artă modernă “Alge, care a apărut destul de neregulat la București între septembrie 1930 și iulie 1931. Revista de avangardă i-a avut drept director pe Aureliu Baranga și drept colaboratori pe Mattis Teutsch, S. Perahim, Sesto Pals, Gherasim Luca, Mihail Hubert, Gheorghe Crasin și D. Amprent, găzduind între paginile sale bizarerii picturale, poetice și, evident, picto-poetice, mergând de la extravaganța dadaistă la imaginația debordantă de sorginte suprarealistă. 

Nu toate poemele, desenele și picto-poemele au însă o certă valoare artistică. Multe sunt alambicate tragi-comic, un potop pueril și vădit nereușit de epitete.  Am rezistat de multe ori cu greu până la sfârșitul primei fraze:


Noroc cu Gherasim Luca, ale cărui poeme abundă în metafore deconcertante, ieșite din comun, anunțându-l pe poetul de mai târziu, din al doilea val suprarealist, ceva mai consistent.


Publicația mai este salvată și de nenumăratele  acrobații tipografice, care fac deliciul cititorului familiarizat cu experimentele dada: pagini întoarse cu susul în jos, font schimbat de la un cuvânt la altul, dispuneri pe diagonală, semnături cu degetul  (care îi aparțin desigur domnului Amprent) și în general un umor destul de nesănătos.

Revista poate fi consultata online aici.  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: