Școala Centrală de Fete în 1933

1

March 2, 2014 by calatoriinterbelici

 Am lenevit în ultima vreme, așa că azi am zis să ne băgăm mințile în cap și să ne apucăm de scris. “Realitatea ilustrată”, revista noastră de suflet, după cum credem că v-ați dat deja seama, publica din când în când și un articol despre școala românească, alegând și prezentând de fiecare dată câte o instituție- fie liceul “Regina Maria”, fie “Matei Basarab”, fie, cum s-a întâmplat în numărul din 9 martie 1933, Școala Centrală de Fete, instituție de care suntem tare legați. 
 
 Articolul se prezintă ca un elogiu pe două pagini al Școlii Centrale, pe un ton uneori prea pompos ori voit sentimental. Aflăm  detalii despre istoria și arhitectura clădirii care adăpostește școala, despre “pereții în roșu pompeian” (fapt care iarăși ne face să ne mirăm de ce la ultima restaurare au devenit galben-pai) și fotografiile care îi decorau, despre instalațiile moderne prezente în laboratoare și în general despre buna sa administrare de către directoarea de atunci, Elena Pogoneanu.
 
 Tonul articolului este ușor tradiționalist,  afirmând de la bun inceput că  în școală “copila este pregătită pentru responsabilitatea pe care o are mai târziu femeia și mama”, legând formarea femeii de viitorul națiunii, tipologie discursivă frecventă în perioada de după Primul Război Mondial și Marea Unire, când consolidarea “națiunii” capătă un loc preeminent. 
 
 Vădita tendință poetizantă și stilul ușor stângaci pot de asemenea stârni, pe alocuri, câteva zâmbete, îngăduitoare însă, având în vedere că textul aduce imagini inedite cu interiorul școlii și elevele sale, devenind un prețios material documentar.

Advertisements

One thought on “Școala Centrală de Fete în 1933

  1. gruniachitu says:

    Emotionanta descriere …si atat de aproape de amintirile mele!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: