Reportaj special de Paste

Leave a comment

April 18, 2014 by calatoriinterbelici


Sunteți probabil mai mult decât familiarizați, ba chiar foarte posibil agasați de reportajele prezentate în perioada asta la știri, despre ce, cât, cum, de unde cumpără românii produse alimentare, de obicei alterate, ”despre bucate traditionale” (sintagmă care, trebuie să recunoaștem, deja ne irită semnificativ circumvoluțiunile), despre prețuri și criza economică. 

Am fost mirați să regăsim același (repetăm, ACELAȘI) tip de reportaj în paginile Realității ilustrate din 1933. Autorul articolului ne povestește pe larg, indispus, nefericita experiență a cumpărăturilor de Paște, neezitând să critice prețurile ridicate, marfa de proastă calitate și apucăturile propriei consoarte. 
Aflăm așadar ce era scump și ce nu în piețele cam pustii din cauza crizei economice de la vremea aceea. Ceapa verde costa, aparent, o avere, iar portocalele aveau atributul magic de a se scumpi din ora in ora, ramanand mereu aceleasi. Produsele autohtone costau si ele, data fiind natura neaosa, cam multisor. Dupa un periplu prin piata pe vreme de criza, autorul nu e prea departe de o altfel de criza, cardiaca, vazand cat de repede ii dispar sutele de lei din buzunare : 
Nici carnea nu era prea ieftină pentru buzunarul interbelicului, deși prețul pentru kilogramul de miel, 30 de lei, se apropie în chip familiar de cei 25 de lei de astăzi. Din cauza crizei si a preturilor mari, pietele bucurestene interbelice erau prin urmare cam pustii, iar comerciantii, cum vedeau un client, se napusteau asupra lui, doar-doar sa-si vanda marfa.

Ceea ce constituie însă farmecul articolului nostru și îl salvează de la o dare de seamă plictisitoare asupra stării lucrurilor în piețe este blazarea absolută a autorului, dezgustul și viziunea sa pesimistă asupra lumii. Am zice că e temeinic lovit de spleen, în bună tradiție baudelairiana. Citind reportajul său, simți cum te îmbie o dulce și amețitoare depresiune psihologica, menita sa o insoteasca pe cea economica.

Iată o descriere care l-ar fi făcut invidios pe Blecher cel din Întâmplări în irealitatea imediată, prin natura frapantă și morbidă a asocierii:

La final, autorul nu se dezice de o constatare care din nou ne este astăzi foarte familiară. Dacă in prezent se vorbește la știri despre numărul solicitărilor la ambulanță, făcute de românii care au mâncat prea mult, domnul nostru se mulțumește să sublinieze previzibila creștere a consumului de purgative. Vorba aceea, din sărbătorile pascale, omul trebuie să iasă…purificat.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: