Iernile Bucurestilor de altadata

Leave a comment

January 8, 2015 by calatoriinterbelici


Între manifestare pitorească și adevărată tortură pentru locuitori și autorități, iarna bucureșteană își desfășura, în perioada interbelică, întreg arsenalul de nămeți, gheață, viscol și ger. Doar iernile blânde din anii 2000 ne-au făcut (parcă) degrabă să uităm intensitatea unei ierni bucureștene autentice. În 1935, Mircea Damian ne introduce în lumea de gheață și zăpadă a Bucureștilor, în stilu-i caracteristic, ușor romanțat, patetic și poetic- cum bine-i șade unui interbelic iubitor de Zaraze și Zavaidoci. 
Iată-l așadar descriind pitorescul iernii de pe dealul Văcăreștilor, ce îi oferă privitorului o vedere panoramică asupra capitalei :  
Iarna aceasta vira uneori pe neașteptate în primăvară, capricioasă ca o cucoană cu pretenții de pe Lipscani. Vă sună cunoscut ? Să mai spuie acum careva ceva de vreo încălzire globală… Iarna bucureșteană era și în anul de grație 1935 o înlănțuire haotică de zăpezi cu primăveri și ploi mocirloase de noembrie : 
Dulceața zilelor însorite dispărea însă repede la următoarea viforniță. Iar Mircea Damian își dă în petec descriind dramatismul aproape cinematografic al urgiei, ce găsea cu cale să își râdă de automobilele și tramvaiele devenite brusc simple și biete jucării : 
Tonul romanțat al lui Mircea Damian este însă presărat cu obiective și ironice dări de seamă ale situației Bucureștilor potopiți de iarnă. În volumul său monografic el nu ezită să facă o acidă trimitere la autorități. Vedem astfel cum autorul se transformă tiptil în contimporanul nostru : 

Ca să vezi…Apropierea alegerilor determina și atunci, ca și acum (sau poate invers, și acum, ca și atunci) acțiunile autorităților, implicarea sau neimplicarea lor în viața chinuită de zăpezi și ger a bucureștenilor.
Fragmente extrase din monografia lui Mircea Damian, “București”, publicată în 1935 de Fundația pentru Literatură și Artă “Regele Carol II”
Fotografie de Willy Pragher, din iarna anului 1941. 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: