Viata studenteasca in anii ’30. (I) Cantina.

1

January 9, 2015 by calatoriinterbelici

      Nu mică ne-a fost mirarea să dăm de curând în “Ilustrațiunea română” peste o serie întreagă de articole dedicate vieții studențești din perioada interbelică. Anchetele “Ilustrațiunii” sunt cu atât mai interesante, cu cât nu prezintă istoria oficială și obiectivă a vieții din facultăți, ci pe cea neoficială, izvorâtă direct din ”folclorul” studențesc autentic.  
     Nu prea s-au schimbat lucrurile de atunci: aceleași cursuri lungi și istovitoare, aceleași probleme financiare și, subliniază publicația, un puternic sentiment de camaraderie, care nu știm în ce măsură s-a mai păstrat.
 
    După nenumărate ore de cursuri, bravului student i se făcea și atunci, ca și acum, o prozaică foame. Foarte puțini studenți coborau la bufet, care aparent era prezent undeva la etajele inferioare ale facultăților. Cei mai mulți porneau în haită spre cantină… Prilej de observații acide, pline de umor.
    La cantină treaba era clară : identificai facultățile de departe, așezate ciorchine în jurul meselor de 8-10-12 locuri. Cei de la Litere erau de fapt majoritar  cele”– adică prezențe feminine sau…efeminate- băieți cu plete lungi și chipuri visătoare :
     Juriștii se dădeau în spectacol…oralicește, făcând acrobații lingvistice în așteptarea mesei și a robelor de avocați : 
     Iar chimiștii… Pe chimiști îi  “simțeai” de departe, încă dinainte să intri în sala de mese. Îi simțeai la propriu, după miros : 
     Despre alimente nu aflăm prea multe, doar prezența covârșitoare a, în chip surprinzător, ardeiului roșu, pesemne iute, menit probabil să stimuleze studentul : 
     Masa se încheia cu pahare cuminți de apă și cu puțin program hârâit la radio… Cu pâinea, studenții veneau de acasă- nefiind inclusă în meniu… Cât îl costa pe student o experiență la cantină ? Vreo 17 lei, tăiați de pe o cartelă, pe care aparent studenții o primeau și pe care era înscris un număr limitat de mese, pentru a se evita probabil îngrășarea contra-productivă din punct de vedere intelectual. 
Și totuși, un anumit pitoresc exista…Ne-o spune și autorul :  cu foamea doar amăgită, viața studentului era una cât se poate de frumoasă. Cam de aceeași părere era și domnul Cristian Vasile, care a fost și el student odată la “bătrâna facultate”. Dar să-l lăsăm pe el să vă spună cam cât de frumos a fost:

Sursa imaginilor: “Ilustrațiunea română”, 6 ianuarie 1937, via Biblioteca Digitală a Bucureștilor.

Advertisements

One thought on “Viata studenteasca in anii ’30. (I) Cantina.

  1. Reblogged this on dana1967 and commented:
    Vremuri…..Viata de student….CANDVA….

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: