Clipe dulci si interbelice

Leave a comment

January 10, 2015 by calatoriinterbelici

     Sărbătorile sunt la o aruncătură de băț distanță, iar rezervele (noastre) de ciocolată, sub diferite forme, asociată sau nu nucilor, alunelor, biscuiților, blaturilor pufoase, cremelor savuroase etc. etc, sunt mai consistente ca niciodată. Tot dedându-ne îndulcirilor repetate, iubitori de ciocolată și de vremuri trecute deopotrivă, ne-am pus inevitabil întrebarea : cu ce se delectau românii de sărbători, și nu numai, în perioada interbelică ? Pentru a răspunde, am purces la o mică aventură publicitară, anuară și literară. Să vedem ce a ieșit.  

      În România interbelică întâlneai atât produse dulci străine cât și, în număr surprinzător de mare, produse autohtone. Dăm așadar în paginile revistelor de atunci peste foarte familiarul elvețian Nestlé dar și peste cacao… de ovăz ( ?) de la Knorr care putea, aparent, să vindece miraculos interbelicii de anemie (hotărât lucru, trăim în epoca greșită !) și de bolile de stomac… Bizar… 
    Dincoace de graniță, situația e mai puțin ciudată. Avem produsele brașovene Hess, pe cele timișorene Kandia dar și ciocolata delicioasă ZamfirescuFabrici de produse pe bază de ciocolată mai erau la vremea aceea Berindei sau Regina Maria, pe care le veți regăsi în reclamele de mai jos. În ceea ce privește Bucureștii, din ”Anuarul statistic al orașului” aflăm că în anul de grație 1930 existau 4 fabrici de ciocolată- Berindei (Puțul cu apa rece 35), Capșa (Sos. Viilor 44), Regina Maria (Octavian 42) și Suchard (Traian 59). 
    Reclamele abundă în epocă și vă prezentăm mai jos doar o umilă selecție, făcută în grabă, însă, credem noi, reprezentativă :

   

  

 

 

    Cele mai savuroase erau însă, de departe, din punctul nostru de vedere, reclamele la ciocolata Zamfirescu din revista de umor ”Furnica” :

     Pe lângă produse și fabrici existau desigur și locurile sacre ale desfrâului gustativ : cofetăriile. Dintr-un ghid interbelic al Bucureștiului, aflăm de 6 dintre cele mai importante cofetării ale capitalei. Vă lăsăm și adresele, cine știe, poate, nostalgici, vă vine gândul să vă duceți să vedeți ce a răsărit în locul lor și să faceți un exercițiu de imaginație închipuindu-vă în timp ce ronțăiți niște tablete de ciocolată cam care trebuie să fi fost atmosfera acolo pe timpuri :

 

    Încheiem cu redarea unei păreri întrucâtva obiective asupra produselor dulci interbelice, cea a englezului Sir Sacheverell Sitwell din lucrarea sa ”Călătorie în România”, publicată în anul imediat următor experienței sale românești din 1937 și apărută la noi la editura Humanitas în 2011. Iată ce spunea rafinatul englez despre produsele de cofetărie de la București
“…vestitul Capșa, ce își merită pe deplin reputația […] are o bombonerie și o cofetărie aproape fără egal în Europa”.

si despre cofeturile din Sinaia:

“Nu trebuie să uităm nici cofetăria minunată de vizavi de hotel, apartinând unui grec pe nume Kalimzakis, una dintre cele mai bune întâlnite în Europa.[…] La Kalimzakis găsești o dulceață de zmeură proaspăt culeasă de pe munte ce are grația unui poem. Se spune că urșii din Carpați sunt gata să-și riște viața pentru asemenea boabe de zmeură sălbatică. Putem spune că oricine a avut această experiență îi înțelege.”

    Iar un scriitor autohton, pe numele său Victor Eftimiu, confirmă pasiunea străinilor pentru produsele noastre dulci:

 “Oaspeţii plecau spre Paris încărcaţi cu cutii de lemn, pline cu acele bomboane unice în Europa. La Paris, la Berlin, la Budapesta sau Viena am fost întrebat nu o dată în decursul anilor dacă mai există Capşa şi dacă mai are ciocolată  tot atât de savuroasă.”

 
 Surse imagini

”Realitatea ilustrata”, via Biblioteca Centrala Universitara din Cluj
Anuarul statistic al orasului Bucuresti, 1924-1930
http://deieri-deazi.blogspot.ro/2013/12/delicioasa-ciocolata-zamfirescu.html
http://viabucuresti.ro/category/anunturi-reclame/reclame-anunturi-reclame/
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: