O manie interbelica: reclamele la pasta de dinti

Leave a comment

January 15, 2015 by calatoriinterbelici

Nu stim daca pasiunea ori lipsa ei ii determina pe interbelici sa presare pretutindeni in paginile revistelor reclame la pasta de dinti. Am inclina catre a doua varianta si catre o veritabila campanie de igienizare orala a maselor burgheze, decat catre o inexplicabila atractie pentru acest tip de produse.
Oricum ar fi, un cititor de astazi nu poate fi decat uluit de numarul disproportionat de reclame dedicate dentifriciului (cum ii se mai zicea in epoca, de la frantuzescul “dentifrice”), echipa calatorilor interbelici consemnand nu mai putin de 6 reclame de un sfert de pagina intr-o publicatie care numara in total, in afara copertelor, doar 17 pagini. Unde mai pui ca erau dispuse una dupa alta, nu care cumva sa uite cetitoriul de pretioasa substanta. Iar odata ce-si ridica ochii din reviste, interbelicul dadea peste marile panouri publicitare care isi faceau veacul, de exemplu, prin Piata Teatrului National inainte de construirea blocului Socomet.
Un lucru e sigur: interbelicii aveau de unde alege. Aveau chiar (ne)sansa de a se spala in fiecare zi a saptamanii cu alta pasta de dinti si de a nu se plictisi astfel niciodata. Chlorodont, Odol, Bucol, Gibbs, Email d’Argy, Germanoree, Pebeco, Perlodont, Kalodont…Ca sa amintim doar cateva. Aflati dara ca si Nivea producea pasta de dinti- nu stim insa daca trata “crapaturile” si “jupuiturile” dentare la fel ca pe cele faciale, sau daca trebuia folosita la fel de “radical”. Sa le luam insa pe rand.
Incepem in forta, cu o pasta de dinti “eftina” si de “prima calitate”, care se adreseaza aparent in special doamnelor (ah, discriminare, discriminare, de trei ori discriminare!), CHLORODONT, nume de altfel cat se poate de imbietor, data fiind particula “clor”:
Si acum serios, cine ar putea rezista unei “gurite surazatoare, cu dinti albi si frumosi?”. Ne despartim cu regret de Chlorodont si ne concentram pe rivalii lor ODOL, care se adreseaza si ei unui public majoritar feminin, caruia ii promit un zambet cuceritor:
Ne vedem nevoiti sa parasim universul feminin dupa doar doua reclame (sa nu va fie cu suparare, doamnelor), pentru a ne indrepta entuziasti, ca fumatori inocenti ce suntem, catre produsele special create pentru suava noastra respiratie, cum ar fi Pebeco sau Bianco. Cum suntem si mari amatori de cafea, vom prefera, in chip evident, pasta de dinti Bianco, caci, nu-i asa, ce-ar fi viata fara cafeluta si tigara de toate zilele? Pustie!

 

 Odata scapati de mirosul neplacut de tutun, am dori parca si niste produse care sa-i confere smaltului o stralucire orbitoare. Nu mica ne-a fost mirarea sa dam peste mai vechii nostri prieteni, Email d’Argy, cu o pasta de dinti la fel de radioactiva ca minunata crema de fata pentru doamne. Eh, cam riscant, dar ce nu face omul pentru un zambet cu adevarat radios?

 

… ODOLUL ne da din nou tarcoale, insa de data asta ne cam sperie, asa ca fugim la KOLYNOS, o pasta ”spornica” si ”delicioasa”. Ei, dragii nostri, asa mai va!
Iar pentru cei interesati de experimente inedite, am lasat la urma o gama de produse cel putin bizare- este vorba despre sapunurile de dinti. Nu stim daca faceau spuma (la gura, desigur), insa in mod cert presupuneau o arta a spalarii dintilor astazi pierduta si de neaflat. Noua ne-au atras atentia marcile Gibbs si Erasmic, folosit probabil de insusi Erasmus din Rotterdam, inainte de a scrie zelos elogiul sau al nebuniei.

 

 Bonus, o reclama arbitrara cu elefanti, la apa de gura, pasta de dinti si…praful (care s-a ales) de dinti BUCOL:
Sursa imaginilor-
– diferite numere ale ”Realitatii ilustrate” si ”Ilustratiunii romane” din perioada 1930-1937, consultate pe situl Bibliotecii digitale a B.C.U. ”Lucian Blaga” din Cluj, respectiv pe situl Bibliotecii Digitale a Bucurestilor.
– blogul ploaiadecuvinte.blogspot.com si situl dev.paginademedia.ro

Salvează

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: