Cinema interbelic (I)

Leave a comment

January 16, 2015 by calatoriinterbelici

Interbelicii nu erau doar mari amatori de sporturi (de iarna, primavara-vara, uneori si de toamna, desi pe atunci ii lovea melancolia si incepeau sa asculte in nestire romante). Mai aveau ei o pasiune: cinema-ul. In capitala anilor ’30 existau nu mai putin de 50 de cinematografe in care bucurestenii sedeau fascinati cu orele, complet absorbiti de intamplarile de pe ecran.

 Magia cinematografiei, mai ales a Hollywood-ului, s-a facut simtita foarte devreme in spiritele romanilor, poate pentru ca filmul le dadea, infinit mai mult decat fotografia, impresia de viata autentica, traita, impresia unei lumi dinamice si de sine statatoare, care o putea oricand inlocui pe cea reala.
Publicatiile isi umpleau pe vremea aceea copertele si paginile nu doar cu chipurile fermecatoare ale starurilor americane sau europene, ci si cu cronici cinematografice. “Realitatea ilustrata”, de exemplu, avea un colt, dar si o posta a cinefililor, absolut savuroasa, la care cei mai multi “cinefili ” trimiteau portrete, in speranta ca vor deveni, cu ajutorul redactiei, vedete de cinema. Raspunsurile scurte si seci ale celor de la “Realitatea ilustrata”  transpun cu mare acuratete plictisul absolut la care ii adusesera zecile, poate sutele de astfel de cereri.

“Evelina Doube. Daca singura recunoasteti ca aveti “un talent redus”, oricat de multa dorinta ati avea, sa sfatuesc sa renuntati.”
”Suzy. In strainatate nu veti putea incepe decat ca figuranta si asta foarte greu.
”Nicolae Udrescu. In orice caz mie mi-ar fi imposibil sa va procur pasaportul.” 
”Pentru mai mulţi. — Zilnic primim zeci de scrisori prin care numeroşii cetitori şi cetitoare ne cer să le arătăm calea cea bună pentru a deveni artist de cinema. Printr’o statistică migăloasă, s’a ajuns la următorul rezultat: din 1500 de solicitatori a devenit artist de cinema numai unul. Deci, daţi uitării această dorinţă copilărească de care veţi râde mai târziu.”

Soi de “Sapte seri” avant la lettre, “Realitatea ilustrata” mai facea si o scurta trecere in revista a celor mai interesante filme care rulau in capitala in fiecare saptamana. Titlurile traduse in romana ni se par acum, dupa mai bine de opt decenii, neverosimil de amuzante:

Aflati insa ca dincolo de aceste mici rubrici ocazionale sau permanente, exista un numar impresionant de publicatii specializate: Film, Film-Variete si Film-Revue la Timisoara, revista Film de la Turnu Severin, Film-Riport de la Oradea, Sarpicinema si Ecranul de la Iasi, Viaţa cinematografică, Vitrina cinematografică, Curierul cinematografelor Lipscani şi Capitol, Cine-Film, Filmul meu, Cinema pentru toţi, Ecranul, Hollywood, Ecoul cinematografic, Succes Dintre ele, cea mai importanta era Film (1923), devenita Cinema in 1924, care aparea saptamanal (sambata) in capitala. In 1938, pretul unui numar era de numai 5 lei. Revista cuprindea cu precadere actualitati din lumea filmului, dar si intrigi, barfe, povesti fericite sau nefericite de dragoste si multe, foarte multe fotografii de mari dimensiuni cu vedetele timpului.

Revista publica de asemenea fotografiile trimise iarasi in numar foarte mare de cititori si organiza totodata concursuri de tipul Mister Cinema, din care va prezentam cateva chipuri. Trebuie sa recunoastem ca preferatul nostru este, in mod indiscutabil, tanarul Weissmann.

Sursa imagini- ”Realitatea ilustrata” via BIblioteca Digitala a B.C.U. Lucian Blaga din Cluj si revista ”Cinema” din arhiva colectiva a calatorilor interbelici
Informatiuni despre revistele de cinema preluate de pe http://mirceadumitrescu.trei.ro/revistedefilm.htm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: