5.000.000 de fumatori

Leave a comment

February 1, 2015 by calatoriinterbelici

Mda, cam atatia eram, pardon, erau in Romania in anul 1936. De unde stim? Cei de la ”Realitatea ilustrata”, dragii de ei, s-au gandit parca special la sufletul nostru innegrit de fum de tigara si au facut in decembrie 1936 o ancheta. Ea ii privea cu precadere pe oamenii politici, dar iata ca a scos la iveala si niste date generale privind fumatul in  Romania.

    Aflam, prin urmare, pe langa faptul ca tigarile Bucegi erau strasnic de bune si costau doar un 1 leu pachetul ( o sa-l credem pe cuvant pe autor), ca pasiunea fumatului ii cuprindea, dupa cum am spus, pe aproximativ 5 milioane de romani, adica un sfert din populatiune. Din cele 5 milioane, o sesime era feminina, ca doar pe atunci femeia fatala avea destul de frecvent la purtator un chistoc, semn de eleganta, dar mai ales de emancipare fata de partea barbateasca.

Asta insemna cam 10 milioane de kg de tutun arse pe an, adica vreo 2 kg de caciula. De-a dreptul surprinzator e faptul ca doar 3000-3500 kg din acest munte de tutun proveneau din strainataturi, restul fiind cultivate, uscate si rulate la noi in tara.

    Problema: in cate tigari intra 10 milioane de kg de tutun? Pasionati de matematica distractiva, viciata si vicioasa, cei de la RI au calculat-o si pe-asta: 12 miliarde si 550 de milioane. Iata lista exhaustiva, ocazie cu care aflam si care erau marcile de tigarete de pe vremuri:

Duhul matematicii s-a facut in redactia RI o manie primejdioasa asa ca au mai calculat ca pe zi se fumau 30.500 kg tutun, adica 34 milioane de tigarete, 49.000 de havane si 85.000 de pipe.

Pe ora (socotind 16 ore de fumat- cam mult, monser!): 2.1 mil. de tigarete, 3.100 havane si 5.300 pipe.
Pe minut: 35.000 tigarete, 51 de havane si 88 de pipe.
Pe secunda nu au mai calculat. A, ba da,  in fiecare clipa ardeau aparent in Romania 178.000 de tigari, havane si pipe (cam multe tinand cont de calculele anterioare). Suficient cat sa fim vazuti din spatiu, intr-o seara senina cu cer de maiu, mititei si muzica in gradinile de vara (asta daca nu cumva fumul de mititei obtura vizibilitatea unui utopic pe atunci satelit artificial).
    Concluzia: romanii fumau ca turcii- reminiscenta neindoielnica a vechiului regim de dominatie otomana. Lasand gluma la o parte, raportat la populatiune, in Romania se fuma cel mai mult din Europa. Explicatia? Romanii erau cei mai pasionati fumatori si la noi se cultiva cel mai bun tutun. Asa sa fi fost oare?
    Acuma, ca sa pricepeti ceva mai plastic cam cat de mult si de turceste se fuma, s-ar fi putut inconjura Pamantul de 23 de ori iar Romania de 300 de ori cu cele 13 miliarde de tigarete anuale. S-ar fi putut pava cu ele si Soseaua Kiseleff, Calea Victoriei, Calea Rahovei, Calea Dudesti, Calea Grivitei si bulevardele Elisabeta, Carol si Pache. Drumul spre Bucuresti ar fi putut fi asadar pavat cu tigarete bune… Pe timp de ploaie, s-ar fi umezit tutunul, iar pe timp de vara, orasul ar fi ars din temelii. Eh, nimic neobisnuit pe meleagurile noastre, tinand cont de desele incendii care ne-au trecut calea.
     La fabricarea miliardelor de tigarete lucrau vreo 22.800 de muncitori, iar la distribuirea lor vreo 30.000 de debite CAM (Cassa Autonoma a Monopolurilor).
      Sala de impachetat tutun
    Sa trecem la partea a doua: ce fumau capetele luminate ale elitei politice romanesti? Fumau, in mod cert, mult, pentru ca, nu-i asa, nicotina inlesneste fluxul ideilor si pierderea timpului.
Gh. Tatarescu, primul ministru din ’36, fuma desigur cel mai mult- il intelegem. Avea responsabilitati, nu gluma, asa ca savura vreo 40-50 de tigari Bucuresti cu carton pe zi si, rar, la vreun succes politic, o havana.
Ion Mihalache, capul taranistilor, fuma 20-25 de tigarete… Plugar, cum altfel? Nu stim daca cei de la RI rad de noi sau oamenii politici interbelici isi duceau ideologia pana in panzele si hartille albe de tigarete. Ce-i drept, Mihalache mai fuma din cand in cand si Regale…
Gr. Filipescu, de la conservatori, avea interdictie saracul de la medic sa mai fumeze. Acesta isi “conservase” insa obiceiul, pufaind pe strada sau la birou, ca sa nu-l prinda nevasta. Speram, pentru binele domnului Filipescu, ca nevasta nu citea “Realitatea ilustrata”.
Octavian Goga fuma rar. Normal, om cu printipuri radicale si “sanatoase”.
Gafencu, quant à lui, fuma, desigur, Diplomat. Mai aflam, in aceeasi nota de humor, ca Vaida-Voevod si Dinu Bratianu, de moda veche, beau pipa, dar si ca unii oameni politici nu fumau, din diferite motive. Nicolae Iorga de exemplu (ce l-a mai chinuit el pe Bogza, saracul!) nu fuma din pricina moralitatii sale impecabile. De asemenea, fostul si pe atunci actualul primar al Bucurestilor nu fumau, fiind de acord macar asupra acestui unic si suprem punct.
      De rege, R.I. nu se leaga, deh, doar isi intesa paginile cu propaganda regala si cu chipul seducator al lui Carol al II-lea. Am indrazni sa sugeram ca fuma Regale cu, pardon, de carton sau tigaretele ce-i purtau numele, in cinstea propriului cult al personalitatii.
     Pana la urmatoarea postare o sa incercam sa facem si noi o lista cu “preferintele” vicioase ale scriitorilor si oamenilor de cultura interbelici. Despre Camil Petrescu stim deja din operele sale ca fuma Lucky Strike, doar-doar sa-i iasa cum trebuie macar un roman proustian. In ceea ce-i priveste pe ceilalti si pe celelalte, vom cerceta atent pana data viitoare.
     A bon calateur, salut!
sursa informatiuni si imagini ”Realitatea ilustrata”, numarul din 16 decembrie 1936
articolul ”Tigari si alte fumuri din perioada interbelica” http://www.paginademedia.ro/2012/03/tigari-si-alte-fumuri-din-perioada-interbelica/

Salvează

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: