Bazinul Lido cu ”valuri maritime”

2

May 6, 2015 by calatoriinterbelici

In Bucuresti s-a incalzit simtitor in ultimele zile, iar locuitorii sai, abia treziti din toropeala pascala, incep deja sa se gandeasca cu jind la zilele de vacanta din timpul verii. Interbelicii nu erau cu mult diferiti de noi si sufereau si ei, in perioada estivala, din pricina caldurii sufocante din capitala.

Insa, spre deosebire de noi, ei aveau un loc privilegiat, elegant si rafinat in care sa-si petreaca timpul si sa-si racoreasca zilele prea senine de peste vara: bazinul cu valuri maritime al hotelului Lido. Responsabil de proiectarea hotelului si a bazinului a fost arhitectul Ernst Doneaud, iar inaugurarea a avut loc in august 1930, localul devenind in scurt timp un punct de atractie pentru bucuresteni. Aparatura care dadea nastere valurilor artificiale era dintre cele mai moderne iar interbelicii erau cat se poate de grijulii cand venea vorba de igiena, si pe buna dreptate. Cu cateva sute de vizitatori pe zi, interbelicii aveau grija ca apa bazinului sa fie schimbata la fiecare doua zile, sa fie purificata, incalzita si dezinfectata prin adaosul de clor.

De jur imprejurul bazinului aflam din “Realitatea ilustrata” ca existau diferite aparate de gimnastica si de masaj. Seara, bazinul era luminat iar bucurestenii se asezau la mesele de la terasa din apropiere, bucurandu-se de racoare si de muzica de jazz ”delicioasa”. Restaurantul Cina Lido adauga si el un plus de farmec atmosferei, prin excelentele sale preparate.

Nu ne mai miram prin urmare ca hotelul Lido gemea de lume in fiecare zi si in fiecare seara. Daca am fi trait atunci ne-am fi numarat desigur printre entuziastii sai vizitatori. Unde mai puneti ca frumusetile vremii se intreceau in mode feminine de “plaje”, in costumatii inedite si palarii cu boruri largi, spre deliciul domnilor ce aveau parul dat cu briantina.

 

Insusi principele Mihai venea sa se balaceasca in piscina de la Lido, unde invata totodata sa inoate, in vazul lumii, ca doar asa se facea cum se cuvine propaganda regala.

Publicitatea destinata bazinului Lido consta nu numai in articolele in ”Realitatea ilustrata”, ci si-n afise in cel mai pur stil art deco, care fac si acum deliciul nostalgicilor, ca cel de mai jos.

Iar dupa putina cercetare am aflat si cine era ”vinovat” pentru jazzul delicios de pe terasa Lido- aparent orchestra de jazz Bachman, venita direct de la Budapesta, si cea a lui Johnny Morris si Elly Romann- ce-si mai dublau jazmanii astia consoanele, doar-doar or parea mai americani si mai apropiati de originile muzicii lor cu ritmuri ”nebune”.

 

Salvează

Salvează

Advertisements

2 thoughts on “Bazinul Lido cu ”valuri maritime”

 1. Zetu Harry says:

  Superb!
  Si Constanta a avut un bazin de inot construit in anii '30 dar a fost acoperit cu pamant in comunism 😦

  Like

 2. Reblogged this on dana1967 and commented:
  VREMURI….

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: