Cismigiul interbelic

1

March 18, 2016 by calatoriinterbelici

Primăvara şi vara cei de la “Ilustraţiunea română” publicau câte un articol despre frumuseţea Cişmigiului. Dintr-unul dintre ele aflăm că la sfârşitul anilor ’20, lumea bună nu prea mai călca, din snobism, în această grădină. Prilej pentru gazetari să facă un apel către bucureşteni să nu-şi neglijeze parcurile şi să se bucure de ele:

“În mijlocul Capitalei noastre pline de praf, de gropi şi de fum de automobil, se găseşte o oază, aşezată parcă dinadins în calea trecătorilor, tocmai pentru a fi ocolită. În vuetul acestui “mare oraş” cetăţeanul plictisit găseşte un colţ de linişte, ochiul îndrăgostit de natură o găseşte darnică şi variată: grădina Cişmigiu. O avem de mult în mijlocul Capitalei noastre şi poate că vă va miră că printre atâtea subiecte la ordinea zilei, noi înţelegem să vorbim de ea. E veche dar e veşnic tânără şi nouă. Şi dacă este adevărat că un parizian veritabil n’a vizitat niciodată muzeul Louvre, putem spune fără să greşim că un bucureştean get-beget este acel care n’a călcat niciodată prin Cişmigiu! Aşa e omul: îi place ceiace e mai depărtat şi mai irealizabil. Cişmigiul este frumosul la indemâna tuturor.”

Am aflat totodată că grădina Cişmigiului adăpostea şi un pavilion de ape minerale, unde cei mai puţin avuţi, care nu puteau să plece în vilegiatură în staţiuni, puteau savura ape benefice si racoritoare.

 

 

 

sursa: “Ilustratiunea romana”, august 1929.

Salvează

Advertisements

One thought on “Cismigiul interbelic

  1. Reblogged this on dana1967 and commented:
    IN CISMIGIU…CANDVA….

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: