Bursa cărților

Leave a comment

September 22, 2016 by calatoriinterbelici

Toamna este şi era aducătoare de tristeţe nu doar prin ploile sale, ci şi prin redeschiderea şcolilor. Elevii luau din nou cu asalt instituţiile, tocindu-şi coatele şi minţile pe băncile lor, nu însă fără folos. În perioada de la începutul anului şcolar, de la mijlocul lui septembrie până la începutul lui octombrie avea loc o adevărată năvală a copiilor în căutarea manualelor şcolare, pe care jurnaliştii o numeau Bursa cărţilor.

bucholz

Librăria Buchholz de pe Calea Victoriei, 1942.

Faptul nu ne surprinde, întrucât în zilele noastre întâlnim exact acelaşi fenomen, la proporţii chiar cu mult mai mari. Ce ne surprinde în schimb este că mare parte din şcolari îşi făceau singuri aceste cumpărături indispensabile, mai ales cei săraci, ai căror părinţi lucrau şi nu aveau timp sau dorinţa să îi însoţească.

Fenomenul era şi un revelator al discrepanţelor sociale: pe copiii din familii bogate îi însoţeau fie părinţii, fie servitorii, la librăriile mari şi scumpe din centru, de pe Calea Victoriei, de pildă. Acolo îşi alegeau manuale noi-nouţe, creioane, caiete şi primeau pe lângă acestea alte daruri.

Copiii mai săraci dădeau în schimb năvală la buticurile prăpădite şi prăfuite ale anticarilor, unde își negociau la sânge (uneori la propriu, luându-se la bătaie), prețul volumelor. Se creau adevărate cavalcade în preajma acestor tarabe, iar anticarii nu mai făcea faţă uneori cererii mari. Preţurile se schimbau de la un minut la altul şi nu rareori se iscaucerturi între vânzători, când se trezea vreunul să reducă semnificativ preţul:

Mica populaţie a elevilor săraci se înghesuie şi se bate în faţa magherniţelor asaltate, năvăleşte asupra anticarilor potopiţi de cereri şi oferte, din minut în minut schimbate. -„10 lei Istoria lui Dulfu”, ţipă un roşcovan deşirat, cu mâinile prea lungi crescute din mânecile gherocului peticit. Unul îndesat şi „şmecher” cu şapca trasă pe ochi, i se vâră în suflet: „-Ce, faci concurenţă, malastropule? Te bat de te zvânt, afară!” Lunganul se furişează cu Istoria lui Dulfu sub braţ, în timp ce bătăiosul strigă grav: „-15 lei Istoria lui Dulfu!.

bursa-cartii

Dacă preţul total al cărţilor din ciclul primar ajungea la 150 de lei, cele de liceu ajungeau şi până la 500 de lei. Sumă greu de atins pentru copiii ai căror părinţi lucrau în fabrici pe salarii mici şi care nu văzuseră poate niciodată o carte proaspăt tipărită, ci doar cărţile roase, folosite şi răsfolosite de generaţii de elevi, cumpărate de la anticari.

Bursa cărţii ţinea o săptămână, cel mult 10 zile. După retragerea valului de elevi zgomotoşi, se întorceau la anticari amatorii de cărţi rare, ce cunoşteau aglomeraţia de la începutul anului şcolar şi o evitau, prevăzători.

 

bursa-cartii-2

Sursa informații și imagini: „Ilustrațiunea română”

Post scriptum:  Într-un număr din „Realitatea ilustrată” din 1930, găsim informații despre posibilul revers al acestei situații a manualelor școlare sau a cărților în general cumpărate de la anticari. Aparent familiile ai căror copii mureau de scarlatină aruncau toate obiectele defuncților, inclusiv cărțile, la gunoi, de unde ajungeau în Valea Plângerii, groapa de deșeuri a capitalei interbelice, situată în spatele Cimitirului Bellu, unde se află astăzi Parcul Tineretelui. Scormonitorii prin gunoaie recuperau aceste cărți și le dădeau anticarilor, care ulterior le comercializau. Conform jurnalistului Sandu Vornea, care a scris în articolul „Pe muntele de gunoi” despre această situațiune, acest circuit infam al cărților era una din cauzele persistenței scarlatinei în capitală.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: